Lifler genelde çeyiz hazırlıklarında oldukça önemlidir. Çünkü bu örgü modelleri banyo esnasında hem oldukça kullanışlıdır hem de birbirinden güzel örneklerle hazırlandıklarından banyoya şıklık katarlar. Zaten lif modelleri o kadar fazladır ki kişiler bunları kullanmaktan ziyade sergilemeyi severler. Çeyizlerde, banyonun farklı köşelerinde hem kullanım için hem de el emeğini göstermek için birbirinden farklı ve güzel lif modelleri yer alır.
5 adet zincir çekip halka şeklinde kapatıyoruz. Halkanın içerisine 8 adet fıstık yaptıktan sonra her sırada dönerek artırıyoruz. İstenilen ebata gelene kadar lifin alt bölümünü işliyoruz. Alt bölüm bittikten sonra üzerine turkuaz renkli iplikle 10 numara tığ ile fıstık yaparak bahar çiçeği lif modeli hazır hale getiriyoruz.
Estediğiniz ebatta düz zincir çekerek üzerine beyaz iplikle fıstık örgü modeli işlenerek düz biçimde işlemeye devam ediyoruz. İşlem sırasını gidiş geliş şeklinde yapıyoruz. Sepetimizin kendini daha belirgin hale getirmesi için koyu renk kullanmaya özen gösteriyoruz.
Lif örnekleri denildiğinde oldukça geniş bir yelpazeden söz edilmektedir. Çünkü oldukça fazla sayıda lif örneği vardır. Çarkıfelek lif, uzun lif, yuvarlak lif ya da çiçek şeklinde lif, yıldız lif modeli, elbise şeklinde lif, eldiven şeklinde yani ele geçmeli olan lif gibi oldukça uzun bir liste söz konusudur. Ayrıca bu işi çok daha iyi bilenler hayvan figürlü lifleri ya da şekillerden parçalar yapıp bu parçaları birleştirerek oluşturulan lifleri de kolaylıkla yapabilmektedir. Genel olarak lif yapmak kolaydır ancak kapsamlı ve farklı bir lif çalışması için ebetteki biraz desteğe ve biraz da çalışmaya ihtiyaç vardır.
Beyaz iplikle 5 adet zincir çekip halka yapıyoruz. Daha sonra içerisine 8 adet V şeklinde fıstık yaparak ilk sırayı yapıyoruz. Sonrasında fıstıkları kaydırarak aralarına üçer zincir çekerek çarkıfelek kısmını tamamlıyoruz. Renkli ipliklerle yaptığımız çiçekleri zemine dikiyoruz.
Lif yapmak için öncelikle bir modele ihtiyaç vardır. Çünkü bu modelin örneği yapılacak ya da eldeki modelden fikir edinilecektir. Ancak kimi zaman mevcutta bir lif bulunmayabilir ya da lif bulmak zaman alabilir. Böyle durumlarda resimli lif modelleri en büyük yardımcılar olmaktadır. Birbirinden şık ve farklı lif modellerinin resimlerine bakılarak örnekler çıkarmak mümkündür. Kişiler hayal güçleriyle resimli lif modellerinden kendi lif örneklerini çıkarabilirler. Bu sayede el emeği göz nuru lifler banyoda yerini alır ve banyolar şenlenir.
İşlemek istediğiniz renkli iplikler ile ilk olarak orta bölümü işliyoruz. 4 sıra renkli ipliklerle arttırarak fıstık işledikten sonra beyaz iplikleri de işimizde devreye geçiriyoruz. 6 gen işlenilen lif modeline arttırarak devam ediyoruz.Son olarak kenar suyunu işledikten sonra lif modelimizi sonlandırıyoruz.
Lif modelimize ilk olarak 8 adet zincir çekerek yuvarlak bir halka yapıyoruz. Yapılan halkanın içerisine 6 dilime ayırmak şartı ile dilimler yapıyoruz. Örgümüzde fıstık sayısını arttırmayı unutmuyoruz. 4 sıra düz renkle işledikten sonra yeşil renkli iplikle yaprakları yapıyoruz. İstenilen ebatlarda işledikten sonra renkli iplerle kenar suyu ve çiçekleri yapıp bitiriyoruz.
Eldiven lif modelimizin yapım aşaması beyaz iplikten oluşmaktadır. İlk olarak bilek kısmından zincir işlenilmeye başlanılan lif modeli avuç kısmına gelindiğinde parmak bölümünü örüyoruz. Parmak bölümünden sonra bitirilen lif modeli üzerine tığla çiçek motifleri yaptıktan sonra lif modeli bitim aşamasına geliyoruz.
Gelin damat lif modeline ilk olarak uzunca bir zincir çekiyoruz. Daha sonra çekilen zincirimizin üzerine iki sıran gidiş geliş işleme tekniği ile ilk iki sırayı pembe iple yapıyoruz. Üçüncü sıradan sonra pembe ip ile birlikte beyaz ve siyah ip devreye görüyoruz. Fıstık sayısına göre gelinlik ve damatlık bölümünü oturtuyoruz. Düz şekilde işlenerek tamamlanan lif modelini kenar suyu ile bitiriyoruz.
Güllü kare lif modelimizde düz işlenilen bir modeldir. Örgümüzün başlangıç işleminde düz zincir çekilip kare üzerine fıstık işlenilmiştir.4 sıra beyaz renkle işledikten sonra renkli iplerle gül deseni modelimize eklenmiştir.Güller işledikten sonra kenar çiçekleri yapıldıktan sonra lif modelini sonlandırıyoruz.
Yapraklı lif modeli verev işlenilen bir modeldir. Lif modeli dilimli işlenilen ve sonrasında birleştirilen bir türdür. Son olarak kenarı tığ ile zincir yapılarak lif modelini örme işlemi sonlandırılmıştır.
Kalp lif modeli 4 parçadan oluşmuş bir lif modelidir. Dört ayrı kalp işlendikten sonra zincir yardımı ile bir araya getirilen bir örgü modelidir. Zincir yapıldıktan sonra küçük bir bölüm işlendikten sonra kare 5 cm’den sonra karenin yarısını bölüp küçük bölümü işliyoruz.Kalp modeli oluştuktan kenar suyunu yapıp örgümüzün motiflerini birleştirip lifi bitiriyoruz.
Yuvarlak berdolu lif modeli yuvarlak işlenilen bir model yine. İlk olarak 8 adet zincir çekip elde edilen halkayı içerisine 8 adet fıstık yaptıktan sonra üzerine bir sıra daha işledikten sonra ara bölüme berdo işlemeye başlıyoruz.7 adet berdolu bölümü işledikten sonra kalan son üç sırayı yuvarlakta sade fıstık yaparak örgü modelimizi tamamlıyoruz.
Kızma birader lif modeli orta kısmından işlenilmeye başlanılmıştır.Seyrek fıstıklı ile işlenilen orta kısımın kenarına sık fıstık yapılarak dört kenarı işlenilmiştir. Son olarak kenarlarına seyrek fıstık yapılarak kıza birader lif modeli tamamlanmıştır.
Yazılı lif modellerinde iki renk tercih edilmektedir. İlk olarak beyaz iple 15 cm bir zincir çekip üzerine fıstık yapılmıştır. İki sıra sonra renkli iplikle fıstık sayılarını hesaplayarak yazı bölümünü yapıyoruz. Son olarak kenarına tığla işleme yaptıktan sonra lif modelimize son veriyoruz.
Takım lif modeli alt zemin düz olarak işlenilmiştir.Süslemesi ise ayrı işlenilen motiflerin üzerine öte edilmesi ile tamamlanmıştır.
Üçgen lif modelinde uç kısımdan işlemeye başlıyoruz. Her sırada arttırılarak yapılan bu lif üçgen şekilde iki ayrı parçadan oluşmaktadır. Birleştirilen parça kenarına su yolu yapılmıştır. Son olarak beyaz bölümler yapılmıştır.
Üzümlü lif modeli zincir çekilip halka yapılmıştır. Yapılan halkanın üzerine 8 adet fıstık yapıp yuvarlak şekilde fıstık sayısı arttırarak örgü modeli yapıyoruz. Bu lif modelinde fıstık az trabzan sayısı çok fazla kullanılmıştır. Arttırılarak işlenilen lif modelimizin sonuna tığ işle zincirli pıtırcık yaparak lif modelimizi sonlandırıyoruz.
Volanlı lif modelimizden zincir çekip halka yapıyoruz. Zinciri kapatıp bir halka elde ettikten sonra iki sıra fıstık yapıyoruz. Başak şeklinde büyütülen fıstık arasına sık iğne yapıyoruz. Sık iğne ve fıstık örgü tekniği ile oluşan volanlı lif yuvarlak şekilde işlenilerek lif tamamlanıyor.
Oldukça süslü olan bu lif modelinin yaprakları parça parça işlenilip birleştirilmesi yapılan bir lif modelidir.Pembe bölümünü sonradan üzerine yapıyoruz. Taş süslemesi ise sonradan örgü modelimize monte ediyoruz.
Bu lif modelinde zincir çekip üzerine dolgu yapıp ilk sırayı yapıyoruz. Dolgu üzerine fıstık yapıyoruz. Yapılan ikinci sıra üzerine pembe ve beyaz iple fıstık örgü yapıyoruz. Yuvarlak şekilde ilmek sayısı arttırarak yuvarlak yapılan lifin son olarak tamamlanmasında fıstık ve pıtırcık yaparak örgü modelini tamamlıyoruz.
Kare lifin alt bölümünü yapmak için ise kare örgü yapıyoruz. Alt bölümün yapımına zincir çekip üzerine dolgu yapıyoruz. Kare şeklinde düz bir taban işledikten sonra üst bölümü yapıyoruz. Üst bölümün yapımına ise katmer gül motifini yaparak kenara yaprakları yapıyoruz. Ve sonrada onların arasına zincir çekiyoruz. Yapılan zincirlerin üzerine zincir ve dolgu yaptıktan sonra iki parçayı birleştirip yeşil iple kenar suyunu yapıyoruz.