İğne oyası en güzel el sanatlarından biridir. İğne oyaları yazma, yemeni, eşarp gibi eşyaları süslüyor ve daha pek çok farklı alanda kullanılıyor. İğne oyalarının içinde en sevileni de boncuklu olan iğne oyalarıdır. Hemen hemen her yörede bu el işlerine rastlanıyor. Kimileri bu el işini hobi amaçlı yapıyor kimileri de kar elde etmede kullanıyor. Sonuçta iğne oyaları hangi amaçla yapılırsa yapılsın oldukça ilgi görüyor. Ayrıca iğne oyaları çeyiz sandıklarının, bohçaların, hediyelerin en sevilen parçaları arasında yer alıyor.
Bu iğne oyası modelimizde naylon nar çiçeği rengi iplik ve ince iğne kullandık. Boncuk seçimini ise saydam boncuk rengini kullandık. İlk olarak yapacağımız yazma modelimizin iğne ve iplikle kenar suyunu yapıyoruz. Yaprak yaprak her bir modelimizi ayrı ayrı yaparak modelimizin son olarak bağlantırını yaparak modelimizi tamamlıyoruz.
Bu modelimizde oya ipi ve renkli boncuk modeli kullanılmıştır. İlk olarak ise yazmamızın kenar suyunu yapıyoruz. Daha sonra yaprak bölümünü işliyoruz. Son olarak boncuk bölümünü işleyip çiçek bölümünü yapıyoruz.
Bu senenin gözde oyası olan bu oya modelimiz de ise sade renk iplik kullanıyoruz. Boncuklarımızı ise her birini bir renk olan boncuk renkli boncuk kullanıyoruz. Boncukları ile birlikte beraber işlenilen bu iğne oyası modeli oldukça şirin bir model.
Bu iğne oyası modelinde ise ilk olarak yine kahverengi kenar suyunu yapıyoruz. Daha sonra kahverengi ipliğimize inci boncuklarımızı diziyoruz. Düğüm ve iplik dolama tekniklerini kullanarak bu modelimizi kullanıma hazır hale getiriyoruz.
İğne oyaları havlu kenarlarında sıklıkla kullanılıyor. Özellikle çeyizlerde, sandıklarda ve bohçalarda birbirinden güzel modellerle işlenmiş olan havlular yer alıyor. Çünkü bu el işleri havluları oldukça çekici kılıyor. Renk renk havlulara birbirinden şık modellerle iğne oyaları yapılabilir ve banyolar bu güzel el işleriyle donatılabilir. İğne oyası yapılmış havlu kenarlarının, gelen herkesin takdirini ve beğenisini toplayacağı kesindir.
Kırmızı boncuklu oya modelimizde beyaz iplik ve kırmızı boncuk kullanıyoruz. ilk olarak sade beyaz iplik ile kenar suyunu yapıyoruz. İkinci sırada üzerine boncuk bağlantılarını yapıyoruz. Üçüncü sırada sade iplikle oya modelini yapıyoruz. Son sırayıda boncuklu yaparak modelimizi tamamlıyoruz.
Mavi boncuklu oya modelimizde dört işlem sırası uyguluyoruz. İlk olarak sade iple kenar suyunu uyguluyoruz. Daha sonra iki sıra berdo kısmını yapıyoruz. Boncuklu kısmını ise ayrı yapıp sonradan üzerine monte ederek iğne oya modelimizi sonlandırıyoruz.
Renkli boncuk oya modelinde sade gri renkli iplik ile işlenmiştir. Daha sonra ikinci ve üçüncü sıraları yapıyoruz. Üçüncü sırayı yaparken renkli boncukları da ekliyoruz. Oya modelimiz ütülendikten sonra kullanıma hazır.
Renkli boncuk oyasında cam boncuk kullanıyoruz. Bu oya modelimizde yağ yeşili iplik kullanıyoruz. İlk olarak iğne oyası ile kenar suyunu yapıyoruz. İkinci sırada ise sade berdo yapıyoruz. Son sırada ise renkli boncuklu bölümü yapıp oya modelimizi tamamlıyoruz.
İğne oyası yapmak aslında sanıldığı kadar zor değildir. İğne oyalarına genellikle zürafa yapılarak başlanır ve sonrasında zürafalar arasında birer boşluk bırakılarak köprü atılır. İlk köprü atılan yere geri dönülür ve buraya kirpik atılır. Sinek kanadı oluşturulmaya başlanır ve bir tarafı tamamlandıktan sonra iki adet kirpik atılarak diğer taraf tamamlanır. Sonrasında da istenilen modele göre üst taraflar tamamlanır. En basit hali ile iğne oyası zürafa, köprü ve kirpik işlemleriyle yapılmaktadır. Ancak yeni başlayanlar bu konuyla ilgili deneyimli birinden ya da bir kurstan yardım alsalar, aldıkları yardım çok daha faydalarına olacaktır.
Bu oya modelimizin yapımında mavi iplik rengi kullanıyoruz. Boncuk tercihimizi ise saydam cam boncuk olarak yapıyoruz. İlk olarak yazma kenarına kenar suyunu yapıyoruz. Daha sonra üçgen şekilde sıra sıra iğne oyası modelimizi tamamlıyoruz.
Bu iğne oyası modelimizde beyaz cam boncuk kullanıyoruz. Boncuğumuzu ipliğe geçirerek ilk sırayı kenar suyunu yapıyoruz. Daha sonra iki sıra daha iğne oyası yapıp modelimizin sade kısmını yapıyoruz. Son olarak son sıra olan boncuklu bölümü yapıp oya modelimizi kullanıma hazır hale getiriyoruz.