Yelek Modelleri

Yelekler kışın soğuktan koruyan ne çok terleten ne de üşüten ve aynı zamanda oldukça şık olan giysilerdir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan farklı yelek modelleri kişilerin oldukça ilgisini çekmektedir. Kullanım açısından oldukça faydalı olan yelekler çeyizlerin, sandık ve bohçaların da bir numaralı parçalarıdır. Yelekleri eni evlenen, yeni doğum yapan, genç-yaşlı herkes sıklıkla kullanır. Yelekler geçmişten günümüze kadar varlıklarını korumuşlardır ve her geçen yıl çok daha ilginç modellerle zirvedeki yerlerini koruyacaklardır.

Bayanları Cezbeden 10 Yelek Modeli

1 – Ajurlu Yelek Modeli

Bayan yelek modelimiz 4.5  numara örgü şişi ile işlenilmiştir. İlk olarak iki sıra lastik yapıyoruz. Daha sonraki sıralarda baston örgü yapıp her gözde bir taraftan artırıp bir taraftan eksiltme yapıyoruz. 5 . boğup ajurları bitiriyoruz.25 cm işledikten sonra bir ters bir düz lastik yapıyoruz.Koltuk altı kısmına gelince 3,2,1 kol kesimini yaparak üst bölümü tamamlıyoruz. Üç parçadan oluşan yelek modelimizi dikerek kullanıma hazır hale getiriyoruz.

2 – Aslan Pençesi Yelek Modeli

Aslan pençesi yelek modelimizde 4 numara örgü şişi ile işliyoruz. 50 ilmek ile yelek modelimizi örmeye başlıyoruz. Düz örgüler ve ajur ile örgü modelimize başlıyoruz.12 sıra düz ,12 sıra ajur yapıyoruz. Her 5 cm işledikten sonra birbirinin üzerine gelmek şartı ile modelleri yer değiştiriyoruz. Yaka ve koltuk altına geldik mi kesimlere başlıyoruz. Üç parçadan işlenilen örgü modelimizi dikerek kullanıma hazır hale getiriyoruz.

3 – Bastonlu Yelek Modeli

Bastonlu yelek modelimizi 4 numara şiş ile örüyoruz. 60 ilmek ile ön parçalardan örmeye başlıyoruz. 5 cm haroşa örgü ördükten sonra kenarlardan 3 sıra haroşa örüp baston örgü yapıyoruz. Daha sonra aralara üç ilmek haroşa geri 8 ilmek düz örüyoruz. Koltuk altı kısmına geldik mi 3,2,1 ilmek keserek koltuk altı bölümünü yapıyoruz. Daha sonra üç ayrı parça işlenilen örgümüzü kullanıma hazır hale getiriyoruz.

4 – Gri Yelek Modeli

Bu yelek modelimizde ile kalın ip ve kalın şiş kullandık. İki ters iki düz örgü tekniği ile lastik yapıyoruz. 7 cm lastik bölümünü yaptıktan sonra diyagramda gördüğümüz modelimizi yapmaya başlıyoruz. Pirinç işi,selanik ve burgu örgü ile yapılan yelek modelimizin ön kısımlarını kesimi sivri olarak yapılmaktadır. Üst bölümde ajurun aralara atılması ile örgü modelimize ayrı bir zenginlik kazanmıştır. Üç parçadan oluşan örgü modelimizi son olarak dikerek kullanıma hazır hale getiriyoruz.

Yelek Örnekleri

Yelek bizim kültürümüzde önemli bir yer tutar. Birisinin üzerinde yelek görüldüğü zaman hemen yeleğin modeli incelenir, nasıl yapıldığı sorulur, o yeleğin örneği çıkartılır. Yelek örnekleri denilince akla oldukça uzun bir liste gelir. Çünkü herkes kendi zevkine göre bir sürü model oluşturabilir. Ya da hazır örneklerden tercih edebilir. Yelekler tığla ya da şişle yapılabilir. Üzerlerinde boncuk kullanılabilir ya da üzerine farklı desenler yapılabilir.

5 – Kahve Çekirdeği Yelek Modeli

Bu örgü modelimizi 4 numara örgü şişi ile yapıyoruz. Ön parçalar 50 ilmek,arka parça ise 100 ilmekten yapılıyor.  Modelimize 5 cm cilveli lastik yaptıktan sonra 3 ters bir düz işleyerek 4 sıra gidip geldikten sonra boğarak yeleğimizin modelini ortaya çıkarıyoruz. Yaka ve koltuk altı bölümüne geldik mi 3,2,1 olarak kesimlerini yaparak modelimizi çıkarıyoruz. Üç ayrı parçadan yapılan örgü modelimizi dikerek kullanıma hazır hale getiriyoruz.

6 – Kahverengi Ajurlu Yelek Modeli

Ajurlu yelek modelimizde ince ip ve ince şiş ile yapıyoruz. İlk olarak 60 ilmek iki düz iki ters 8 cm lastik örgü yapıyoruz. Daha sonra ajur atıp iki sırada bir ilmek yapıyoruz.  Ara bölüme baston örgü modelini yerleştirdikten sonra modeli 20 cm işliyoruz. Koltuk altı oyumuna 3,2,1 kesim yapıyoruz. Üç parçadan yapılan örgü modelimiz dikildikten sonra yaka ve ilmek bölümünde ilmek alarak iki ters iki düz lastik örüyoruz. Düğmelerini diktikten sonra örgü yelek modelimiz kullanıma hazır.

7 – Kırmızı Baston Yelek Modeli

Kırmızı örgü yelek modelimizde oldukça kolay bir modeli. Orta kalınlıktaki bir örgü ipi ile yapılan bu yelek modelimiz 4 numara örgü şişi ile yapılmıştır. Üç parçadan oluşan yelek modelimizin ön parçaları 60 ilmek arka parça ise 100 ilmekten yapılmıştır. 5 cm sıra haroşa örüldükten sonra ilk işlem aşamasına haroşa ve baston ile başlayıp diğer sıralara düz örgü ve haroşa örgü modelini uyguluyoruz. İstenilen uzunluğa gelince yaka ve kol kesimlerini yaparak yeleği bitiyoruz. Dikim aşamasından sonra yelek modelimiz kullanıma hazır.

8 – Motifli Tığ İşi Yelek Modeli

Bu yelek modelimiz motiflerden oluşan bir yelek. 10 numara örgü tığı ile plastik halkaların üzerine siyah iple sik iğne yapıyoruz. Daha sonra sık iğne üzerine uzatmalı dolgular ile yaprakları yaparak motifleri tamamlıyoruz. Motiflerin birleştirilmesi için aralara uzunca bir zincir çekiyoruz. Birleştirilen motiflerin kenarına pıtırcık süsleme tekniği yaparak yelek modelimizi kullanıma hazır hale getiriyoruz.

Örgü Yelek Modelleri

Örgü yelekler el emeği göz nuru eşyalardır. Bir insanın kendi emeği ile ürettiği bir şeyin yerini ve anlamını fabrikasyon bir ürün karşılayamaz. Bu nedenle geçmişte de günümüzde de örgü yelekler her daim beğenilmiş ve takdir toplamıştır. Günümüzde de yelekler hemen hemen her mevsimde kullanılıyor ve birbirinden farklı modelleriyle göz dolduruyor. Gerekli olan şeyler kişinin kıyafetiyle uyumlu renkte bir ip ve bir çift şiştir. Sonrasında binlerce örgü yelek modelleri sizleri beklemektedir.

 9 – Pembe Yelek Modeli

Pembe yelek modelimizde oldukça şık fakat zahmetli bir model. Bu yelek modelimizde ince bir örgü ipi ile yapılmıştır. Kullanılan şiş ise 3.5 numara örgü şişi’dir. İlk olarak 60 ilmek ile ön parçayı işlemeye başlıyoruz. Arka parçamızı ise 100 ilmek örüyoruz. 4 cm pirinç işi yaptıktan sonra ajurlu örgü ve düz örgü tekniği ile arttırma ve eksiltmeler yapıyoruz. İstediğiniz uzunlukta işlenilen yeleği koltuk altı ve yaka kısmında 3,2,1 olarak kesiyoruz. Yaka ve koltuk bölümünü pirinç işi yapıyoruz. İşlenilen parçaları birleştirip dikiyoruz.

10 – Timsah Dişi Yelek Modeli

Beyaz timsah dişi yelek modeli orta kalınlıkta bir iple 10 numara tığla işlemeye başlıyoruz. İlk olarak ön parçalara istenilen ölçüde zincir çekip üzerine trabzan yapıyoruz.  Sonraki sıralarda bir sıra trabzanlı örgü,bir sıra dolgu yapıyoruz. Koltuk altı bölümünde ilmek eksiltme yapıyoruz. Üç ayrı parçadan oluşan yelek modelimizin birleşim yerlerini sık iğne ile tığla yapıyoruz. Son olarak pıtırcık tığ örgü tekniği ile kenar suyu yapıp örgümüzü tamamlıyoruz.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar